Aktier med hög utdelning

Wall Street - händelsernas centrum vad gäller börsen.Innan man kan börja prata om aktier med en hög utdelning så kan det vara bra att känna till vad en utdelning faktiskt är. När man köper aktier så äger man, så att säga, en del utav företaget och är därför i de flesta fall beviljad att få utdelning baserat på hur pass mycket aktier du äger i företaget, så när företaget går i vinst så kan företaget välja att antingen investera vinsten i företaget, ge utdelning till sina aktieägare eller både och. Oftast görs både och för att balansera och göra alla nöjda.

Varför en utdelning ens ges är för att man vill att personer ska investera i ett företag, och ett sätt att locka till sig investerare är att erbjuda en viss utdelning. Dock så betyder detta förstås inte att bara för att du får en låg utdelning eller ingen alls så är det bortkastat att investera i företaget – snarare tvärtom – och det är här själva balansen kommer in. Om företaget istället för att ge utdelning istället investerar i sig självt så kan de som äger aktier förvänta sig en växande kursutveckling som också där gör det positivt att vara aktieägare i företaget.

Om du är ute efter företag som har hög utdelning så ska du leta dig till stora och stabila företag som har råd att ge utdelning och samtidigt investera i sig själva. Nya, mindre eller växande företag investerar hellre i sig själva för att säkra sin plats för att senare kunna erbjuda utdelning.